Meillä on petotestaus-aiheeseen liittyvin teippauksin varustettu "Petomobiili", jonka kyydissä kun huristelee ympäri Suomea, pääsee mukaviin keskusteluihin ihmisten kanssa Petotesteistä® . Vaikka Asko on aloittanut toiminnan jo vuonna 2012, edelleen on paaaaaaljon, paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä mitä löytyy www.petotestit.com-sivujen takaa tai mitä toiminta ylipäätään käsittää.
Pahimmillaan on meinattu jäädä ilman majoituspaikkaa, kun majoituspalvelun omistaja luuli eläinten olevan edelleen eläviä ja kielsi kauhuissaan ja todella jyrkästi ottamasta niitä sisälle. Oikeasti! Ihan pienen hetken väsyneenä teki mieli ottaa Elvis kainaloon, peiton alle ja pistää palvelun tarjoajalle viestiä: "Hei tää meidän Elvis-ilves nyt mourus niin surkeasti, että pakkohan se oli ottaa kainaloon, kun on tottunut". Mutta juu, ei ei...... Nämä meidän kaverit ovat täytettyjä ja ne on suunniteltu tähän toimintaan. Ne on hajustettu joka testipäivän aluksi kyseisen eläimen ominaishajuilla, sen lisäksi että sitä ominaishajua (eli ulostetta, karvaa, pesätarpeita iloisesti sekaisin) on aina myös testin alussa hajukuvassa tiiliskivellä, tietenkin aina petokohtaisesti.
Petotestien®️ testaajana toimivalla Asko Sorvolla on kokemusta laumanvartijakoirista 1980-luvun lopulta alkaen ja sitä kautta erilaiset testausmuodot ovat tulleet tutuiksi, myös hyvin vanhoihin kulttuureihin liittyvät testaukset, joilla edelleen tänäkin päivänä mm. entisen Jugoslavian alueella testataan työkoiria. Idea tällaiseen konepetotoimintaan kuitenkin tuli 2010-luvun alussa Antti Paloheimolta, joka ehdotti että Asko ryhtyisi kehittämään testejä erityisesti laumanvartijoita ja muitakin kuin metsästysrotuja ajatellen. Siitähän se ajatus sitten lähti. Ensin oli karhu, sitten pian tuli susi ja sitten tuli ilves ja villisika. Nyt on vuosi 2024 ja alkaa 12.toimintavuosi ja lukematon määrä hyvin monenlaisia koiria on tavattu. Mukana on nykyään tutkijatiimi Massachusetssista (vuodesta 2019 alkaen, juttu täällä), lisäksi jatkuvaa kehitystä eri alojen ammattilaisten kanssa, kouluttautumista eläinten parissa - ympärillä siis paljon ihmisiä, joilla on todellista tietoa ja taitoa. Sitä tietoa ja taitoa kunnioitamme ja koko ajan asioita kehitetään eteenpäin. Miksi?
Koska KOIRAT.
Olemme koiraihmisiä ihan joka solullamme ja koirien kokonaisvaltainen hyvinvointi on meille tärkeää. Siihen kuuluu myös se psyykkinen puoli monella tavalla eikä tätä kaikkea vaalimaamme voi kiteyttää yhteen pieneen kirjoitukseen (josta suurin osa jättää ainakin puolet lukematta). Se on selvää, että asiasta kuin asiasta varmasti löytyy erilaisia ajatuksia ja näkemyksiä ja ne ovat oikeasti rikkaus ja itseasiassa kehityksen edellytys. Kriittinen pohdiskelu ja asioiden tarkastelu, toiminnan kehitys ovat tärkeitä asioita. Tähän ei kuulu kuitenkaan alatyylin somemöyhääminen, vaikka jokaisella on luonnollisesti vapaus toimia ja toteuttaa itseään.
Tiesitkö? Petotestit ® on muuten rekisteröity tavaramerkki, ollut kesästä 2019 lähtien. Se tarkoittaa sitä, että kukaan muu ei voi tehdä Petotestejä® . Se tarkoittaa myös sitä, että kun ihminen tulee koiransa kanssa, hän tietää mitä on luvassa. Toiminta ei perustu sattuman summaan vaan pitkään kokemukseen ja jatkuvaan suunnitelmallisuuteen ja kehittämiseen. Kotisivuillemme (www.petotestit.com) on yritetty kerätä oleellista tietoa, kertoa infossa tärkeimmät jutut, mutta pahoittelemme, että ensikertalaiselle voi kyllä tulla jopa tietoähky. Se kaikki tieto kuitenkin on tarpeen, jotta jokaisen kokemus olisi paras mahdollinen. Parhaiten asiat toki avautuvat, kun malttaa seurata oman koiransa lisäksi myös muita. Tai tulla muuten vain seuraamaan, kaikkiin avoimiin testipäiviin - tai pikemminkin koulutus- ja oppimistilaisuuksiin - voi tulla seuraamaan, vaikka ei omaa koiraa päivään ilmoittaisikaan. Askolta voi kysyä testien lomassa koiriin ja testaukseen liittyvistä mieltä askarruttavista asioista.
Petotesteissä®️ tietyt asiat toteutetaan tietyllä tavalla, koska siihen on painavat perusteet. Esimerkiksi koirat huomioidaan kaikki aina yksilöllisesti, pedot liikkuvat koirille aina koirakohtaisen yksilöllisesti ja on myös syitä, miksi emme esimerkiksi suostu testaamaan jotain koiraa lainkaan. Kyseessä on aina koiran etu.
Emme suostu testaamaan jääkiekkokaukalossa, vaikka tätä usein ehdotetaan. Emme myöskään missään muussakaan pienessä ja suljetussa tilassa. Nämä vaihtoehdot poistavat sen erittäin, erittäin tärkeän vapaan poistumisen mahdollisuuden toimia ja ovat siksi koirille hyvin epäreiluja ja jopa vahingollisia tapoja. Koiran maailma loppuisi siihen aitaan, syntyisi ikävä pakotettu valinta, pahimmillaan paniikki. Liikaa ei voi korostaa sitä, että koirilla pitää olla vapaus ottaa etäisyyttä petoon vapaasti. Vastaavasti emme suostu noin vain aluksi laittamaan koiraa edes isoon aidattuun tilaan pedon kanssa ilman liinaa ja ohjaajaa, silloin kyse on sattuman summasta eikä enää hallitusta koulutustilanteesta. Liina on turvallisuusväline - sillä ei koskaan saa estää koiraa poistumasta, mutta sillä voidaan estää koiraa aiheuttamasta ongelmia itselleen jatkossa. On nimittäin koiria, jotka suhtautuvat hyvin varomattomasti luonnonpetoihinkin ensialkuun ja jos ne saavat vääränlaisia vahvisteita (eli oppivat käymään kiinni petoon), se on niiden koirien henkivakuutuksesta niin sanotusti pois luonnonpetokohtaamisissa. Tätäkään ei missään tapauksessa haluta.
Päivien sujuvuuteen liittyy monenlaisia asioita, joita ehkä ei suurin osa kävijöistä edes ajattele, mutta kaikessa ajatuksena on koirien etu. Kiireetön ja antoisa kokemus, koirien ehdoilla ja toki näitä asioita yritetään kehittää aina lisääkin.
SOMEVÄITE: "Ei mun koira reagoinut mitenkään - ja vielä kusi pedon kintuille"
Faktaa: Meidän petojen kintut ovat olleet kyllä kuivat. Petotestien® konseptissa se petojen päälle ruikkiminen kun on käytännössä mahdotonta. Meiltä on testien jälkeen kysytty, voiko tulla ottamaan petoselfietä koiran kanssa yhdessä ja tästä olemme kieltäytyneet. Ihmiset saavat ottaa selfiekuvia petojen kanssa kyllä - lämpimästi tervetuloa, mutta ilman koiria. Petoja ei koskaan esitellä koirille ns. "kuolleina". Tämä seikka huomioidaan myös itse testin aikana.
Ja niin, koirilla on erilaista stressitilanteisiin liittyvää käyttäytymistä. "Fight, flight, freeze ja fawn/flirt". Osa koirista haluaa poistua tilanteesta, osa haluaa karkottaa pedon, osa alkaa osoittaa lamaantumisen merkkejä, osalla käynnistyy sijaiskäyttäytymiset joista yksi yleisin on se maan nuuskiminen. Se on myös koirien rauhoittaviin eleisiin liittyvää. Näistä saisi mielenkiintoisen ja paksun kirjankin, mutta lyhyesti sanottuna: Nämä kaikki asiat ja paljon muuta otetaan aina huomioon. (Lisää aiheesta löytyy täältä blogistamme) Tilanteesta ei haluta koskaan tehdä ylipääsemätöntä koiralle vaan tarjota sellainen petokohtaaminen, josta on hyötyä jatkon kannalta niin itse mahdollista luonnonpetokohtaamisia silmälläpitäen koiran käyttötarkoituksestakin hieman riippuen tai sitten ihan vaan helpottaen koiran elämää ja arkea jatkossa sillä, että koira selvitti oudon haasteen omilla jaloillaan seisten, koira sai tekemäänsä valintaan vahvisteita ja tukea eli koira sai kokea sille sopivalle tasolle asetetun haasteen ja siten koki menestymistä tekemällään valinnalla. (Lue tästä aiheeseen liittyvä artikkeli) Välttämättä se omistaja ei näin ajattele, jos odotukset olivat jotain muuta.
Olemme voineet auttaa monia arkoja ja epävarmoja koiria, jotka ovat saaneet maailmankuvaansa positiivisen muutoksen, jonka turvin koirat ovat pärjänneet paremmin elämässä ja monet muutkin menetelmät alkavat toimia silloin paremmin. Näin elämä on helpottunut. (Tästä aiheesta myöhemmin lisää resilienssiteemaan liittyen)
Vastaavasti on koiria, joilla on "patoutunutta toiminnantarvetta" ja koirat ovat olleet jopa vaarallisia. Kun annetaan koiralle hallittu koulutustilanne, mahdollistetaan "patoutuminen purku" sallitulla tavalla, tietyssä kontekstissa, se on helpottanut aidosti näidenkin koirien ja omistajien (sekä ympäristössä asuvien) elämää. (Blogista löytyy juttu Carasta)
Meillä käy paljon koiria, jotka ovat jo kokeneita metsästyskoiria, kokeneilta pitkän linjan metsästäjiltä, on ollut srva-koiria, laumanvartijoita, pihavahteja ja muita, joilla on takana runsaastikin luonnonpetokohtaamisia. Eikä voi jättää mainitsematta niin omia kuin satojen asiakkaiden koiria, joilla on tullut petokohtaaminen testien jälkeen ja omistajat ovat osanneet lukea koiriaan paremmin. Tämä on ollut koirien ja kenties myös omistajien paras henkivakuutus. Sekin on tietenkin hyvä lisätieto omistajalle jatkon kannalta vaikkapa mökkireissuille, jos koira on kovin varomaton tai mielistelee ja alistuu tai lamaantuu pedon nähdessään. Testit korreloivat luonnonpetokohtaamisten kanssa erittäin hyvin, joskin jokainen luonnopetokohtaaminenkin on aina omansa ja käyttäytymiseen vaikuttavat muut seikat tulee huomioida. Esimerkiksi koiralla oleva piilevä korvatulehdus voi aiheuttaa aiemmin rohkean ja reippaan koiran käyttäytymiseen erittäin suuren muutoksen, ihan vain esimerkkinä. (Eikä ikinä missään ole kehitetty mitään kaikkivoipaa hopealuotia)
Tähän lopuksi kerron, että koiraihmiset koirineen ovat parasta maailmassa. ❤ Ei ole varmasti mitään niin omistautunutta ja sydämellään toimivaa kansanryhmää. Tämä johtuu siitä, että koirat ovat ihmisten parhaita ystäviä ja sellaisina niitä tulee kohdella. On monenlaisia tapoja ja systeemejä, me kehitämme tätä eteenpäin ja teemme sydämellä ja koirien ehdoilla. Ihania muistoja kertynyt vuosien varrelta, erilaisia karvakorvia omistajineen ja erilaisine haasteineen myös.
Tippa tuli linssiin siinäkin kohtaa, kun iso ja raavas mies lähes kyynelehtien kehuu todella vuolaasti koiraansa, joka on tullut karhutestiin hakemaan vähän "terapiaa", kun hirvi on sen metsässä telonut ja koiralta puuttui rohkeus avata suuta eli haukkua. Haukku saatiin kulkemaan ja koiralle itsevarmuus takaisin, vaikka edelleen karhu oli tällekin koiralle karhu, ei teddynalle. Mutta se isännän ja koiran välinen suhde - se oli aivan upeaa! ❤
Näitä on paljon lisää ja voisi kirjoittaa kirjan. Oikeasti. Ehkä joskus.
meihin ja toimintaamme saa tulla tutustumaan
paikanpäälle ilman sitä omaa koiraakin!
Terveisin Asko ja Hanna-Mari sekä Viljo, Arska, Elvis ja Mauri
Lisätietoja löydät: www.petotestit.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti