lauantai 9. maaliskuuta 2019

PETOTESTIT MUKANA TEKEMÄSSÄ KOIRIEN TIEDEMAAILMAN HISTORIAA!


Nyt alkoi kahdeksas vuosi petotestien merkeissä ja me olemme mukana tekemässä koirien tiedemaailman historiaa! On ollut vauhdikas ja mielenkiintoinen viikko kera huippututkijoiden ja kärkipään virkamiesten!

THE WORKING DOG GENETICS PROJECT


Vieraamme, tutkijat PhD Elinor Karlsson sekä PhD Kathryn Lord, suorittavat parhaillaan koirien luonteeseen liittyvää tutkimustaan ”The Working Dog Genetics Project” Massachusettin yliopistolla Yhdysvalloissa.  Tutkimuksen lähtökohtana on selvittää koirien geeneistä mahdollisia arkuuteen ja rohkeuteen liittyviä geenejä. Tutkimus on hyvin laaja ja se keskittyy työkoiriin/työkoirarotuihin ainakin toistaiseksi. Petotesteistä saatava tieto edustaa osaa tutkimuksesta, mukana on myös esimerkiksi opaskoiria ja poliisikoiria muualta. Tutkijoista Elinor Karlsson on hyvin ansioitunut geenitutkija, joka on käynnistänyt mm. Darwin’s Dogs-projektin. Se on tietääksemme maailman suurin kansainvälinen lemmikkien käyttäytymis- ja geenitutkimusprojekti.  Toisena tutkijana toimii arvostettu koira- ja susitutkija sekä filosofian tohtori Kathryn Lord, joka on vieraillut luennoimassa aiemmin Suomessa viime vuonna meidän kutsumana. Hänen mentorinaan toimi jo edesmennyt ja erittäin arvostettu Dr.Raymond Coppinger. Luonnollisesti koko muu tutkimustiimi on mukana yhteistyössä, mm. erittäin arvostettu aivogenetiikan tutkija B.M. PhD Verneri Anttila.

Tätä ”The Working Dog Genetics Project”-tutkimusta varten keräämme tutkijoille DNA-näytteitä koirista. Näytteet otetaan näppärästi pieninä ja koiralle harmittomina sylkinäytteinä. Tutkimukseen osallistuvista koirista kerätään myös tarkempia taustatietoja. Koirien tietoja käsitellään anonyymisti eikä omistajien tietoja luovuteta eteenpäin. Koirien käyttäytyminen pedon kanssa videoidaan sekä kirjallisen arvostelun tietoja hyödynnetään.

SUPERMIELENKIINTOINEN VIIKKO!

Maanantai 4.3.2019

Valtavan mielenkiintoinen viikkomme alkoi maanantaina 4.3.2019. Haimme vieraamme Helsingin keskustasta hotellilta kohti Lahtea. Heillä oli ollut palaveri suomalaisen ansioituneen geenitutkijan, Hannes Lohen kanssa jo aikaisemmin aamupäivällä. Elinor tuntee Hanneksen jo entuudestaan. Keskustelimme tutkijoiden tulevaisuuden suunnitelmista ja annoimme vieraillemme vapaan illan, aikaerorasituksen vuoksi. Mitä tulee Hannes Lohen ja vieraidemme yhteistyöhön, niin uskomme että jatkossa kuulemme vielä! Nämä asiat kun ovat tiimityönä tehtäviä juttuja ja tiedon keräämistä sekä analysointia monelta eri kantilta.

Tiistai 5.3.2019

Seuraavana päivänä, tiistaina 5.3.2019 oli ensimmäinen petotestipäivä Lahdessa Positiivarit Oy:n takapihalla. Kiitos Positiivareille myös huolenpidosta ja muistamisista!

Yöksi oli luvattu hurjaa lumimyrskyä, joka onneksi ei toteutunut! Testipäivä oli vähän kolea ja tuulinen, mutta se sujui varsin mainiosti.  Pääsimme ottamaan myös ensimmäisen DNA-näytteen, joka otettiin rohkeasta cane corsosta nimeltä Flyblackangel Fast And Fighter!

Hurjan paljon keskustelimme koirista, käyttäytymisestä ja tutkijoiden tekemistä havainnoista päivän aikana. Illalla kävimme syömässä Harald-viikinkiravintolassa ja pidimme samalla pientä esittelypalaveria myös älyliivien kehittäjän, Toni Koutun ja hänen edustamansa Sense of Intelligence –yrityksen kanssa. Älyliivit ovat aivan huippujuttu ja ne ovat yksi tapa tulevaisuudessa varmistaa lemmikkiemme hyvinvointi! Liivit tulevat petotesteihin myös käyttöön ja saamme koirista erilaista dataa talteen, mm. sydämen sykkeen ja näin lisätietoa testiin osallistuvista koirista. Se antaa myös tutkijoille mielenkiintoista lisäinformaatiota. Tästä saisi myös joku muukin tutkija dataa erilaisiin tutkimuksiin!



Keskiviikko 6.3.2019


Keskiviikkona oli toinen testipäivä Lahdessa Positiivareiden takapihalla. Mukana oli hyvin erilaisia koiria eri roduista. Erittäin antoisa päivä myös tutkijoille. Tutkijathan vain lisääntyivät petotestialueella, sillä mukaan testejä seuraamaan tuli myös erittäin ansioitunut aivogenetiikan tutkija B.M. PhD Verneri Anttila!
Kuvassa ylhäällä Verneri Anttila ja Asko Sorvo,
alhaalla Elinor Karlsson ja Kathryn Lord

Laumismix (kaukkaria + tiibetinmastiffia + sakemannia?) oli hurjan tiukkana karhulle!
Onko tässä Lahden levein hymy, leveämpi kuin Cheekillä?





Tutkijat Elinor ja Kathryn
Maa- ja metsätalousministeriössä


Torstai 7.3.2019

Torstaina oli hyvin mielenkiintoinen päivä Helsingissä, Maa- ja metsätalousministeriössä, jossa pidimme palaveria petoaiheeseen liittyen. Palaveriin meidät otti vastaan maa- metsätalousministeri Jari Lepän erityisavustaja Teppo Säkkinen. Kiitos hänelle käytännön järjestelyistä! Palaverissa mukana oli tietenkin Elinor Karlsson ja Kathryn Lord sekä tutkija Verneri Anttila, koirien älyvaateyritys Sense of
Intelligencen edustaja Toni Koutu, Asko Sorvo sekä Hanna-Mari Rajaniemi.  Palaveri oli hyvin antoisa kaikille osapuolille! Eipä sitä ihan joka päivä kävele huippuvirkamiesten nenän eteen palaveriin. Myöhemmin käytiin Elinorin ja Kathrynin kanssa läpi käytännön asioita liittyen tutkimukseen, näytteiden ottamiseen ja erilaisiin kriteereihin ja syötiin taas hyvin.  



Perjantai 8.3.2019


Perjantaina 8.3. oli viimeinen testipäivä Mäntsälässä, Keudan oppilaitoksella, jossa eläintenhoitajaopiskelijat opettajineen pitivät meistä huolta. Erityiskiitos opettaja Mari Pukkilalle ja toimialapäällikkö Mika Lindqvistille!



Kuvasz käski hurjan rohkeasti niin Mauri-villisikaa ja kuin Elvis-ilvestäkin!

"Kumpi meistä on aito susi? "
"Nyt mulle selvis, nyt jalat alle!"
Arska-susi ja rottweiler mittailevat toisiaan
Opettajan airedalenterrieri karhutestissä. 
"Mulla on paljon komeemmat niskakarvat kuin sulla", totesi lapinporokoira Mauri-villisialle.


Bordercollie komentaa Elvis-ilvestä
Kathryn ja Asko vertailevat arvosteluitaan.

Testeihin osallistui erittäin kiitettävä määrä koiria ja erityisesti Kathryn halusi kokeilla itsekin rinnakkais-arviointia Askon kanssa. Erittäin hienosti sujui ja samalla todistettiin, että olemme kaikki ymmärtäneet asiat samalla tavoin ja tästä on hyvä lähteä tekemään tutkimusta eteenpäin. 



Keudan eläintenhoitajaopiskelijat esittelevät tutkijoille Keudan eläintiloja ja eläimiä

Pääsimme tutustumaan Keudan Saaren kartanon alueeseen sekä myös eri eläimiin. Näimme mm. harvinaisen jerboan, eksoottisen aksolotlin ja monen monta muuta. Erittäin mielenkiintoinen oppilaitos ja saimme itsekin lisää tietoa, miten laaja-alaisesti oppilaitos kouluttaakaan nuoria! Keuda Mäntsälän kanssa olemme sopineet kumppanuussopimuksesta ja jatkossakin olemme siis yhteistyössä heidän kanssaan.
Tutkijat tutustuivat nuoreen boakäärmeeseen.

Aksolotlin "metsästystä" Keudan oppilaitoksen eläintiloissa

Meidän tiimi, tutkijat ja Keudan väkeä yhdessä "Arskan" kanssa.

Aika meni kuin siivillä ja viikko oli kaikkinensa erittäin onnistunut, myös säiden osalta. Rankkasateita tai lumimyrskyjä ei tullut ennusteista huolimatta. Tutkijat olivat erittäin tyytyväisiä vierailuunsa ja tulevat varmasti jossain vaiheessa uudelleen Suomeen. Matkaevääksi saivat Fazerin Sinistä ja salmiakkia – tietenkin!  Nyt meillä on kassillinen näyteputkiloita DNA-näytteitä varten ja selkeät raamit, joiden puitteissa näytteitä tullaan ottamaan tulevissa petotesteissä.


Viljo-karhu, Elinor Karlsson, Mauri-villisika, Katryn Lord, Arska-susi, Asko Sorvo, Elvis-ilves ja Hanna-Mari Rajaniemi


Our warmest thanks to Elinor and Kathryn!
Suuret kiitokset myös kaikille tämän viikon aikana tapaamille yhteistyötahoille, petotesteihin koiriaan tuoneille sekä katsomaan tulleille!


Lisää kuvia löytyy Facebook-sivuiltamme
  "The Working Dog Genetics Project"-kuvakansiosta!

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti