maanantai 26. elokuuta 2019

"Jos metsään haluat mennä nyt sä takuulla yllätyt"
Vanha lastenlaulu kertoo karhuista sekä siitä miten ne temmeltävät metsässä ja voivat yllättää kulkijan. Jotkut ihmiset jopa välttelevät tällaisen yllätysmomentin vuoksi marjastusta ja sienestystä sekä metsässä liikkumista. Osalle taas elämä karhujen keskellä ja satunnaiset petokohtaamiset ovat osa elämää. Esimerkiksi Suomen itärajan tuntumassa karhuja on paljon ja niitä liikkuu rajan yli joka päivä. Tällaisilla seuduilla yllätyksiä tulee toki helpommin.


Sarplaninac narttupentu Azalea "Papi" 4,5kk vesileikeissä.

Eräänä elokuisena iltana yllättyi myös Erja ja ”Papi” (Azalea, sarplaninac narttu 4,5kk) ollessaan iltalenkillä tutulla hiekkakuopalla. Pentu pääsi pulikoimaan pikkuiseen lampeen ja virkistäytymään. Kovin kauan ei kuitenkaan vesileikkejä jatkunut, vaan tilanne kehittyi hieman normaalia iltalenkkiä jännittävämmäksi. Nimittäin yhtäkkiä puskasta nousi karhu!

Siinä he olivat, n. 30-50m päässä silmätysten toisistaan karhu, Erja ja Papi-pentu. Tuulinen sää yllätti myös aivan lähipuskissa lymyävän karhun eikä se ollut poikkeuksellisesti havainnut auton hurinaa eikä haistanut tulijoita. Kenties karhu on ollut täysin uppoutuneena marjastuspuuhiin. Silmäilyä oli kestänyt vain muutaman sekunnin, mutta se on tuntunut taatusti varmasti pieneltä ikuisuudelta. Papi oli ollut kovin uteliaan ihmeissään karhusta, niin kuin monet koirat ovat vastaavassa tilanteessa. Se oli seisonut ja istuskellut Erjan vierellä. Pentu ei ollut paennut vaan enemmänkin ihmetteli tilannetta, koska eipä ollut ennen tuollaista mörökölliä nähnyt. Karhu ei ollut myöskään uhkaava ja se oli lähtenyt tilanteesta pois.  Erja ei ehtinyt saada edes siitä kuvia. Kun karhu oli mennyt, Papi oli ollut hyvin kiinnostunut tuoreista jäljistä hiekalla ja lähti seuraamaan niitä, jolloin Erja-emäntä puuttui tilanteeseen.

Onneksi ei ollut  karhuemä pentujen kanssa, sillä niitäkin on alueella ollut ja tilanne olisi ollut varmasti haastavampi. Erjan perhe on sopeutunut elämään petoalueella ja lampaiden sekä muiden eläinten turvana on ollut mm. laumanvartijakoiria (sarplaninac). Omalta alueelta koirat ovat karkottaneet pedot pois. Mutta onpa Erja ollut joskus marjaretkellä ja päätynyt paikallisen metsästysseuran riistakameraan. Kameraan on päätynyt ihan pienen hetken päästä myös toinen ”linssilude” – karhu. Se oli seurannut Erjan marjanpoimintaa hyvin lähituntumasta, mutta siten ettei Erja ollut sitä huomannut. Kuvatodisteet kuitenkin puhuvat puolestaan.  

Kuten tässä vanhassa lastenlaulussa lopussa todetaan: ”Jos metsään haluat mennä nyt, saat varoen tehdä sen. On siellä kekkerit villityt ja töminä tassujen.” Terve maalaisjärkinen varovaisuus luonnossa liikkuessa on tarpeen. Ei karhujen tai muiden eläinten takia kannata metsässä käymistä jättää tai lietsoa itseään paniikkiin valmiiksi. Petotesteissä karhutestin (tai muun petotestin) suorittaneet koirat pystyvät omistajilleen kertomaan varsin luotettavasti pedosta jo pelkän hajun perusteella ja tällaisia yllätystilanteita ei niin helposti pääse syntymään. Tuoreet karhunjäljet hiekalla.

Eikä kysellyt karhu koiran henkkareita ja siksi Petotesteihinkään ei ole ikärajaa. Minkä tahansa ikäinen koira voi kohdata karhun metsässä tai melkeinpä missä tahansa. Karhut kun eivät aina välttämättä pysy vain metsien siimeksessä vaan niitä tavataan toisinaan myös asuinalueilla. Papi on 4,5kk vanha pentukoira, joka käyttäytyi varsin ikäänsä tyypillisellä tavalla. Omistajakin oli ollut hiljaa hissuksiin paikallaan, vähin äänin sitten poistunut auton suuntaan samalla kun karhu toisaalle. Papi pääsee Petotesteihin tulevaisuudessa, vaikka tulihan tässä periaatteessa yksi karhutesti suoritettua.    
Ei kysellyt karhu henkkareita pieneltä "Papilta".
Reipas sarplaninac-pentu 4,5kk selvitti tilanteen ikäänsä nähden tyypillisellä tavalla. 

LISÄTIETOA KARHUISTA:Tervetuloa Petotesteihin!
www.petotestit.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti